مطمئنا اگر شما در نتایج جستجوی گوگل جایگاه مطلوبی را کسب کنید؛ موظف به پیشگیری از ریزش بازدیدها و کنترل روند صعودی بهینه سازی سایت هستید. در این هنگام که جایگاه شما رو به بهبود است، وبسایتهای رقیب برای بهدست آوردن جایگاه شما دست به اقداماتی علیه سایت شما میزنند که سئو منفی نام دارد. اما به راستی سئو منفی چیست و چهتاثیری بر روی سایت شما دارد؟ این روش درواقع از موثرترین روشهای سئو برای پایین آوردن رتبهی سایت رقیب، یا در برخی موارد حذف کامل آن از موتورهای جستجو است. از شیوههای رایج آن میتوان به ایجاد نظرات جعلی، بک لینک سازیهای غیرمجاز، فرستادن درخواست کپی بودن صفحات رقیب به گوگل و… اشاره نمود. به زبان سادهتر، سئو منفی به هر گونه عمل مخرب در جهت تخریب رتبهبندی جستجو وبسایت رقیب گفته می شود. این امر به دلیل ماهیت بدخواهانهای که دارد، به عنوان سئوی کلاه سیاه نیز تلقی میشود. سئو منفی انواع مختلفی دارد که از جمله مهمترین آنها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- هک کردن وبسایت
هک کردن یک وبسایت، به طور کلی به سئو آن ضربه خواهد زد. این مورد، احتمالا پرکاربردترین و پرهزینهترین تکنیکها به شمار میرود. با هک وبسایت، مهاجم میتواند عملکرد سئو سایت را هرطور که میخواهد تضعیف کند. اگر هک از نوعی باشد که منجر به از دست رفتن دید موتور جستجو شود، میتواند به عنوان حمله سئو منفی حساب شود. برای کاهش احتمال بروز این رخداد، امنیت وبسایتها باید در بالاترین میزان خود قرار گیرد. به منظور شناسایی موارد نقض امنیت، میتوانید اعلان ها را در گوگل سرچ کنسول تنظیم کرده، و مرتبا حسابرسیهای سایت را برای رفع مشکلات فنی انجام دهید.
2- ایجاد بک لینکهای مسموم با لینکهای اسپمی
مزرعههای لینک، نرم افزارهای خودکار و شبکههای وبلاگ عمومی به طور گستردهای برای تولید این نوع لینکهای سیاه استفاده میشوند. تعداد لینکها میتواند از چندصد تا چندهزار متفاوت باشد، و معمولا ارتباطی با سایت شما ندارند. این لینکها ممکن است حاوی کلمات کلیدی نیز باشند که باعث میشود صاحب وبسایت، مظنون اصلی ایجاد این لینکهای مخرب شود! توجه داشته باشید که لینکهای ایجاد شده، میتواند شامل کلمات کلیدی غیرقانونی نیز باشند؛ این اتفاق سبب افت اعتبار وبسایت شما در موتورهای جستجو گوگل خواهد شد. البته شناسایی کلمات کلیدی نامربوط و غیراخلاقی، بسیار ساده خواهد بود. ولی کماکان این روش، از شیوههای مخرب سئو منفی بهشمار میرود.
3- تراشیدن محتوای یک وبسایت و ایجاد نسخههای تکراری از آن
این عمل مبتنی بر ایجاد نسخههای کپی از وب سایتها یا بخشهایی از محتوای آن، لینکهای داغ و انتشار موارد جعلی در سراسر وب است. گوگل در برخورد با این موارد، فقط محتوای اصلی را رتبهبندی میکند و معمولا در این عمل، بی نقص ظاهر میشود. سایت شما زمانی تحت خطر قرار میگیرد، که محتوای به سرقت رفته زودتر از سایت شما ایندکس شود. سادهترین روش برای کنترل این مشکل، استفاده از ابزار Copyscape است. این ابزار تمامی مطالب به سرقت رفته از محتوای سایت را، به شما نشان خواهد داد؛ از این رو شما میتوانید به راحتی سرقتهای انجام شده را به گوگل گزارش بدهید.
4- ارسال نظرات منفی جعلی درباره وبسایت
این تاکتیک ممکن است با از بین بردن اعتبار یک وبسایت (یا نام تجاری آن)، منجر به کاهش تعداد بازدیدها شود. نظرات جعلی، به سختی اعتبار یک شرکت خردهفروش بزرگ را از بین میبرد؛ اما میتواند به یک شرکت تجارت کوچک آسیب برساند. به گفته گوگل، نظرات در عملکرد SERP شما تاثیر میگذارد و نظرات جعلی که از شیوههای سئو منفی است، میتواند به آن آسیب برساند. برای اینکه مردم این گونه نظرات را باور کنند، باید زمان زیادی برای ایجاد نظرات ساختگی خیلی خوب گذاشته شود. انتشار نظرات منفی شهرت وبسایت را خدشه دار کرده، و بازدیدهای آنرا کاهش میدهد . برای خرابکردن اعتبار یک وبسایت، سایت رقیب باید خیلی تلاش کند و همچنان هیچ تضمینی برای موفقیت او وجود نخواهد داشت. با تمام این توصیفات، باز هم شما باید مراقب اینگونه فعالیتها از طریق پیگیری نمایشهای آنلاین باشید. اگر از جعلی بودن یک نظر مطمئن شدید، باید آن را به مدیریت سایتی که “نظرات” در آن منتشر شده، گزارش دهید.
5- حذف لینکهای وبسایت با ارسال درخواستهای حذف جعلی به مدیران سایت
وبسایتهای رقیب ممکن است در تلاش برای آسیب رساندن به موقعیتهای SERP، مشخصات بکلینکها را مورد هدف قراردهند؛ آنها ممکن است وانمود کنند آژانسی هستند که ازطرف شما اقدام به عمل میکنند؛ از این طریق، مدیران این وبسایتها را ترغیب میکنند تا لینکهای مرتبط با سایت شما را حذف کنند. شما هرگز نمیدانید چه زمانی مهاجم میتواند درخواستهای جعلی حذف را ارسال کند و از دامنه ارجاع شما بخواهد لینکها را حذف کند. هیچ تضمینی وجود ندارد که یک مدیر وبسایت از چنین درخواستهای جعلی پیروی نکند. همچنین کاهش ناگهانی سرعت سایت، میتواند از نشانههای بروز حمله سئو منفی باشد و در این صورت، وبسایت تحت خطر از دست رفتن جایگاه خود در موتورهای جستوجو قرار میگیرد.
اثبات و ردیابی حمله سئو منفی بسیار مشکل است؛ خصوصا اگر وبسایت لینک دهنده قبلا حاوی چند لینک مخرب بوده و یا محتوای سایت ضعیف باشد. اغلب اوقات صاحبان سایتی که معتقدند قربانی سئو منفی میشوند، شرایط دیگری را که میتواند باعث افت رتبه شود مانند بروزرسانی الگوریتمهای گوگل و فیلتر شدن توسط فیلتر الگوریتمی آن را، در نظر نمیگیرند و این افت رتبهها را با حملات سئو منفی اشتباه میگیرند. برای جلوگیری از تاثیر احتمالی بروزرسانی در الگوریتمها و فیلتر شدن الگوریتمی، همیشه باید اطمینان حاصل کنید که کیفیت محتوای شما مطابق با دستورالعملهای گوگل است و به دنبال کسب لینک هستید. حسابرسی از لینکهای پشتیبان شما بسیار مهم است؛ زیرا ممکن است سیستم فیلترینگ گوگل آن را اسپمی یا حاوی لینکهای غیرطبیعی حساب کند. برخی از صاحبان وبسایت، این شرایط را در نظر نمیگیرند و بلافاصله میگویند وبسایت آنها دچار حمله سئو کلاه سیاه شده است؛ بنابراین، محتوای وبسایت شما باید همیشه بهینه، جذاب و کاربر محور باشد.
علائم سئو منفی بر روی سایت شما
صاحبان وبسایت چگونه باید از اجرای سئوی منفی برروی سایتهایشان مطلع شوند؟
نشانههایی مانند:
• دریافت لینکهایی از دامنههای غیرمعتبر
• دریافت بک لینکهایی با محتوای متفاوت با سایت شما
• دریافت لینک از صفحاتی با محتوای مشابه سایت شما
• ریزش بازدید و افت رتبه شما در گوگل
• تغییرات عجیب برروی محتوای سایت
• دریافت هشدارهای الگوریتمی و دستی از جانب گوگل
همانطور که میدانید، زمانی که سایت شما به درآمد اینترنتی بالا یا کسب جایگاه ارزشمند در موتور جستجو گوگل برسد، شما نیازمند بررسی همهجانبه لینکهای دریافتی و آنالیز کامل سایت خود خواهید بود. حمله سئو منفی، لزوما تاثیری بر ظاهر سایت شما نخواهد داشت و آسیبهای آن زمانی مشخص میشود که شما به بررسی رتبه سایتتان میپردازید. در زمان برخورد با این حمله سیاه، شناخت ابزارهایی برای بررسی سئو منفی الزامی است که در ادامه به معرفی برخی از آنها میپردازیم.
برخی از ابزارهای لازم برای بررسی سئو منفی
• Google Analytics
• Google Search Console
• Bing Webmaster Tools
ابزارهای معرفی شده میتواند برای بررسی محتوا، سیگنالها و لینکهای داده شده به وبسایت شما، مفید باشد.
آیا میتوان در مقابله با لینکهای مخرب پیروز شد؟
قطعا مهمترین سوالی که برای وبسایتداران پیش میآید، شیوههای مقابله با این تکنیک کلاه سیاه است. همانطور که میدانید، از رایجترین روشهای سئو کلاه سیاه، میتوان به ایجاد لینکهای مخرب اشاره نمود. حال میخواهیم به معرفی دو شیوه برای مبارزه با این تکنیک، معرفی کنیم. قبل از معرفی این راهها، لازم است بدانید که هزینه بالای استفاده از این تکنیک، احتمال بروز این حمله را کاهش میدهد. اکنون به معرفی دو روش برای مقابله با لینکهای مخرب میپردازیم:
1-فرصت طلبی!
از طریق بررسیهای دقیق وبسایت و ساختن لینکهای معتبر، میتوان به ارتقای اعتبار دامنهها دست پیدا کرد و این تکنیک، آسیب لینکهای مخرب را عملا بی تاثیر خواهد کرد. البته شرط اصلی بکارگیری این تکنیک، شناخت دقیق آسیبهای دریافتی وبسایت از جانب سئو منفی است.
2-پاکسازی!
حال پس از افزایش اعتبار دامنهها در مقابل لینکهای مخرب، شما به جایگاه بهتری در گوگل نسبت به قبل رسیدهاید. اکنون شما باید همزمان با ادامهی افزایش اعتبار دامنه، شروع به پاکسازی لینکهای مخرب کنید.
شناخت دقیق لینکهای مخرب و آنالیز کامل سایت، به شما در استفاده از این تکنیک کمک خواهد کرد.
گوگل راجب سئو منفی چه میگوید؟
موضعگیری گوگل در رابطه با تکنیک سئو کلاه سیاه، همواره دچار تغییرات زیادی شده است. به عنوان مثال گوگل درگذشته، وجود سئو منفی را انکار میکرد و در قوانین خود، از امنیت و جایگاههای سایتها در ایندکس گوگل اطمینان خاطر داشت. اما با گذشت زمان، اظهاراتی را مبنی بر تلاشهای بی وقفه خود برای جلوگیری از اقداماتی که به رتبه و جایگاههای سایتها آسیب میزند، بیان نمود. امروزه گوگل قادر به شناسایی مهاجمان است و بعد از به روزرسانی الگوریتم پنگوئن به نسخه چهارم، مجازات سنگینی را برای استفاده از تکنیکهای سئو کلاه سیاه درنظر گرفته است. همچنین گوگل خواستار دریافت گزارش موارد وب اسپم است و توصیه شدیدی به استفاده از ابزار Disavow میکند.
ابزار Disavow
همانطور که گفتهشد، گوگل ممکن است سئو منفی را یک تاکتیک سئو کلاهسیاه در نظر نگیرد؛ اما به گفته جان مولر، اگر فکر میکنید هنگام کسب لینک در وبسایتتان، مورد حمله سئو منفی قرار گرفتهاید، از ابزار Disavowاستفاده کنید. وبمستران با استفاده از این ابزار سئو که معرفیشده از طرف خود گوگل است، قادر به حذف لینکهای مخرب و اسپم خواهند بود. البته قبل از انجام Disavow، شناسایی دقیق لینکهای اسپم و همچنین آشنایی با الگوریتمهای گوگل (مخصوصا الگوریتم پنگوئن) تاثیر زیادی بر موفقیت شما در استفاده از این ابزار کاربردی خواهد داشت. همچنین اگر لینکسازی شما طبق قوانین انجام شدهباشد، شما نیازی به استفاده از ابزار Disavow نخواهید داشت.
حال میتوان گفت که استفاده از تکنیک سئو منفی، راهی پرهزینه و همچنین باتوجه به قوانین سختگیرانه گوگل، روشی پرخطر خواهد بود. اینک این سوال پیش میآید که چه کسبوکارهایی باید نگران سئو منفی باشند؟
کسبوکارهایی که در بازارهای پرسود رقابت میکنند؛ همواره بیشتر تحت خطر این تکنیک سیاه میباشند و اگر برند شما در خارج از این بازارها فعالیت میکند، جای نگرانی وجود ندارد.
انواع مختلف سئو منفی
همانطور که میدانید سئو به دو بخش On Page و Off Page تقسیم میشود. از این رو، سئو منفی هم از این قاعده مستثنی نیست. حال میخواهیم به معرفی سئو کلاه منفی در دو بخش On Page و Off Page بپردازیم.
سئو منفی داخلی ( On Page Negative SEO)
در این بخش هکر میتواند محتوای کلی سایت شما را دچار تغییر کند و کدنویسی سایت شما را از مدار استاندارد، خارج کند. به عبارتی دیگر، در این حالت وبسایت شما هک شده است!
سئو منفی خارجی ( Off Page Negative SEO)
اجرای این تکنیک سیاه، تاثیری بر محتوای وبسایت یا به طور کلی داخل وبسایت ایجاد نخواهد کرد و این شکل از حمله برروی لینک سازیهای منفی که در نهایت باعث جریمه سایت شما یا افزایش اسپم اسکور خواهد شد، متمرکز شده است.
چگونه از وبسایت خود در مقابل سئو منفی محافظت کنیم؟
پیشگیری قطعی و دائمی از حمله سئو کلاه سیاه، امری تقریبا ناممکن است؛ اما شما میتوانید از طریق روشهایی که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم از وبسایت خود محافظت کنید:
1-وبسایت خود را تا حدودی از دریافت لینکهای اسپم ایمن نگهدارید.
لینکهایی را که اخیراً برای وبسایت ایجاد شده اند را بررسی کنید. اگر برخی از لینکهای حاضر در داشبورد بکلینکها برای شما آشنا نیستند، بررسی خطر پنالتی گوگل، راهی مناسب برای ردیابی دقیق لینکها میباشد. با این شیوه شما میتوانید مطلع شوید که آدرس آنها از مزرعه لینکها دریافت شده است یا خیر. به یاد داشته باشید که کشف دقیق زمان اجرای لینکهای مخرب برروی وبسایت، عاملی موثر در جلوگیری از این اقدامات سیاه به شمار میرود. حال با این روش، وبسایت شما از دریافت لینکهای اسپم و مخرب، تا حدودی در امان است.
2-سرعت سایت خود را بررسی کنید.
سرعت سایت یکی از عوامل رتبهبندی است. اگر سرعت وبسایت شما بدون دلیل کند شده است. ممکن است قربانی crawl زیاد شده باشید. خزیدن شدید باعث بارگذاری و load زیاد سرور می شود، به این معنی که سایت شما کند می شود و حتی ممکن است خراب شود.
3-نرخ کلیک کلمههای کلیدی خود را چک کنید.
در این روش یک ربات طراحی شده و با در نظر گرفتن کلمات کلیدی خاص، وارد وبسایت رقیب میشود و سپس بدون انجام عمل خاصی از وبسایت بیرون میرود. این عمل باعث افزایش bouncerate خواهد شد و اعتبار سایت شما را پایین میآورد.
4-سایت خود را قربانی استراتژی های اشتباه نکنید!
اطمینان حاصل کنید که با استفاده از تکنیک هایی که مورد قبول گوگل نیستند، به رتبه بندی وب سایت خود آسیب نزنید. کارهایی که نباید انجام دهید:
- در وبلاگهای خود پست با کیفیت پایین منتشر نکنید.
- از خرید بک لینک خودداری کنید.
- لینکهای زیاد برای وبسایت خود ایجاد نکنید.
- به وبسایتهایی که توسط گوگل جریمه شده اند لینک ندهید.
تغییرات ظریف در محتوا، تکنیک کلاه سیاه مرموز
همانطور که توضیح دادهشد، ایجاد تغییر در محتوای سایت شما از روشهای سئو منفی داخلی به شمار میرود و عمدتا اجرای این تکنیک به وضوح برروی سایت دیده میشود؛ اما آیا همیشه تغییرات واضحی توسط مهاجم ایجاد میشود؟ در بعضی مواقع این تکنیک آنقدر ظریف اجرا میشود که شما بدون جستجو کد HTML، متوجه آن نخواهید شد. در این حالت، شما موظف به آنالیز مداوم سایت خود از طریق ابزارهای ویرایشی خواهید بود. همچنین پیشنهاد میشود به طور منظم از اطلاعات و دادهها، نسخههای پشتیبان تهیه کنید. همچنین خرابکاری با فایل Robots.txt یا نقشه سایت نیز میتواند بدون ایجاد تغییرات واضح، به سایت شما آسیب وارد کند.
زمانی که امنیت وبسایت شما بالا باشد و با روشهای پییشگیری خطرهای احتمالی آشنا باشید، دلیلی برای نگرانی وجود نخواهد داشت. روی شناخت و بررسی سایت خود متمرکز شوید تا از مشکلات سئو کلاه سیاه در امان بمانید. توجه داشته باشید که شما خود نیز با بکارگیری تکنیکهای غیراستاندارد، ممکن است به سئو سایت خود آسیب وارد کنید. اگر همچین اتفاقی برای شما افتاده آن را با ما و دیگر خواننگان به اشتراک بگذارید.
برای یادگیریهای اصولی و کاربردی سئو میتوانید در دوره سئو شرکت کنید. برای شرکت در این دوره با من تماس بگیرید.